tijgervinken.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Archief 2009
Hieronder staan alle oude artikelen van 2009.

Het afgelopen jaar PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
donderdag 29 oktober 2009 10:06

Zoals de enquête al aangeeft is het voor ons een vruchtbaar jaar geweest. Ik wilde hier toch even onze bevindingen op een rijtje zetten en vertellen hoe het voor ons geweest is.Aankomts bord Apeldoorn
We zijn begin Januari naar de grote vogelshow geweest in Apeldoorn. Hier zijn we lid geworden van het Scap en hebben we met enkele bestuursleden een praatje gemaakt. We waren hier zo overweldigd en wisten van te voren absoluut niet wat we konden verwachten. We hebben de kanaries eigenlijk niet gezien,  de rest hebben we met verbazing naar zitten kijken. De kweekresultaten, alle stantjes en de opbouw. Het enige wat ons een beetje tegenviel was de verkoopafdeling, wij hadden op meer gehoopt.
handopdkof blauwkop blauwfazantjesWe hebben geprobeerd binnen te kweken met de Afrikaanse prachtvinken. De eerste maanden heeft dit ook resultaat opgeleverd, alleen niet het resultaat wat je uiteindelijk hoopt. Elk begin is natuurlijk moeilijk. We hebben namelijk eerst eieren gehad, er werd zelfs op gebroed. De jongen kwamen uit het ei en werden dan enkele dagen later, naar ons idee zonder reden, uit het nest gegooid. We hadden al gehoord dat je niet teveel mocht storen en kijken in het nest van de Afrikaanse prachtvinken. Nadat je dit enkele keren gebeurd zijn we verder gaan kijken hoe we er wat tegen konden doen. We hebben een grote pot Nutribird 21 (handopfok) gekocht en geprobeerd om de jongen op die manier bij te voeren. Dit lukt niet op het moment dat je zelf ook nog moet werken. We gebruiken de Nutribird nu alleen nog als extra voeding door ons mengsel van miereneitjes en eivoer (krachtvoer). Na heel Jonge gele goulds met ouderswat pogingen binnen, hebben we besloten om in April de vogels gewoon naar buiten te doen in de beide volières. De meeste Afrikaantjes zijn in de bruine volière gegaan en een koppel vuurvinken en een koppel blauwkopblauwfazantjes zijn de groene volière in gegaan.
Rond April/Mei dachten we al een redelijke goed jaar tegemoet te gaan. We hadden jongen van de gele gould amadines en enkele koppels die op het nest zaten. Wanneer dat allemaal zou lukken, zou ons jaar, zo heb ik toen beschreven, al geslaagd zijn. Hoe het achteraf allemaal gegaan is, had niemand durven dromen. Wanneer ik de berichten bekijk, merk ik ook dat het lastig is om elke keer weer een bericht titel te bedenken, of om elke keer weer met een heel verhaal te komen. Een site bijhouden is toch niet zo gemakkelijk als dat het lijkt.
Een periode verder zitten we met het probleem wat we moeten met de Afrikaanse prachtvinken. Enkele jonge AfrikaantjesMijn broer krijgt op zijn werk een andere baan, waar hij de gehele dag mee van huis is. Het is dan lastig om voor hem voor de vogels te zorgen, zeker wanneer er jongen zijn. We besluiten om op een gegeven moment de vogels uit te vangen en te verhuizen naar mij toe, zover komt het echter nooit. Tijdens het uitvangen moeten we alleen het blauwfazant popje nog. Dus flink zoeken en wat vinden we, een nest van de blauwfazantjes (met 6 jongen blijkt later). We wisten al dat de oranjekaakjes een nestje hadden met 2 jongen. Dus alles maar los gelaten en afgesproken dat hij 's ochtendsvroeg voert en ik ga er elke middag vanuit het werk langs. Het eindresultaat van deze broedperiode is dan ook erg mooi.
Voor het eerst hebben we Afrikaanse prachtvinken gekweekt en het is ons zelfs gelukt met de oranjekaakjes. Wanneer je de meeste mensen namelijk mag geloven zijn dat één van de meest moeilijk te kweken prachtvinken. Erg mooi, nu hopen dat we onze bloedlijn straks kunnen verversen en door kunnen kweken de komende jaren. We kweken in deze periode nog enkele jongen, namelijk 2 koppels vuurvinken die beiden 3 jongen krijgen, een koppel ceres amadine met 3 jongen en de jonge bichenows vliegen uit, wat bastaards blijken te zijn met de spitsstaartjes. Brutale vogels die in elk nest een kijkje nemen, deze bastaardjongen gaan naar een kennis.
We hebben in de rest van de zomer nog mogen genieten van heel wat meer moois, qua jongen. We hebben uiteindelijk 9 bllauwfazantjes, 3 oranjekaakjes, 6 vuurvinken, 5 blauwkopblauwfazantjes, 6 ceres amadine, 4 bichenows, 5 spitsstaart/bichenow, 6 gould amadines en 3 gele gould amadines gekweekt. Voor ons een erg geslaagd jaar.
De Afrikaantjes zitten bij ons nu binnen in de oude broedvluchten. We hebben de mannen en de poppen gescheiden en ze gaan begin April weer naar buiten om te genieten van de begroeïng in de volière. We weten alleen nog niet of het handig is om de mannen en poppen gelijk de volière in te laten of de popjes eerst even de rust geven in de volière. NU ZIT ALLES OP RUST......
                    groene volière

Laatst geupdate op dinsdag 20 april 2010 10:17
 
Resultaat enquete PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
zaterdag 19 september 2009 09:16

Wij hadden u gevraagd naar uw favourite soort vogels. Dit was ook een soort test om te kijken of er gebruik gemaakt zou worden van de enquete vraagstelling. Grappig om te vermelden is dat er zo'n 87 keer gestemd is. We willen in de toekomst meerdere enquete's houden om erachter te komen wat er leeft bij de lezers van onze site. Ook kunnen we hiermee een goed antwoord krijgen op eventuele vraagstukken over de hobby. De uitkomst is dan bepaald door de meerderheid en die volgen we uiteindelijk allemaal. De uitkomst van onze eerste enquete is voor mij toch enigzins verrassend. Want de voorkeur van de lezers van Vogelhof.nl gaat namelijk uit naar Australische prachtvinken. Zij vinden dit dus de leukste soort volière vogels om te houden.
Goed het blijft natuurlijk speculatief om hier conclusies aan te verbinden zoals:

  • de meest gehouden vogelsoort in Nederland is de Australische prachtvink
  • de grootste vereniging van vogelsoorten is de SPAAP
  • op Vogelhof.nl komen veel lezers van Australische prachtvinken

Want stel u voor dat wij zelf geen Australische prachtvinken zouden houden, dan waren er waarschijnlijk ook minder bezoekers van deze soort geweest. Gevolg is dan ook minder stemmen. Daarom in het vervolg wat duidelijkere enquete's. Ook een mooie conclusie van onze eerste enquete. 

Mijn eigen stem ging naar Afrikaanse prachtvinken en wel omdat er meer uitdaging is om jongen groot te brengen. Ook vragen ze specifiekere aandacht qua verzorging. Als laatste reden heb ik dat ze minder voorkomen in de Nederlandse volières. Vaak word hetgeen er bijna niet is meer begeert.

Laatst geupdate op maandag 11 januari 2010 11:41
 
Uitvangen jongen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
zondag 02 augustus 2009 09:17

Op zaterdag 1 augustus hebben we de andere broedvlucht in elkaar gezet bij mijn broer thuis. Er staan nu twee broedvluchten klaar om de jongen op te vangen en de niet winterharde soorten. Voorlopig hebben we alleen de Afrikaanse jongen uitgevangen die dit jaar in grote getalen aanwezig zijn bij ons. Zes jongen van de Blauwfazantjes en twee jongen van de Oranjekaakjes zijn inmiddels naar de uitvliegkooi gegaan. In de volière zitten nog drie jongen van de Vuurvinken en drie jongen van de tweede ronde van de Blauwfazantjes. In de groene volière zitten nog drie jongen van de Vuurvinken en misschien één jong van de Blauwkop blauwfazantjes. Deze volgen later. De jongen van de Ceres amadinen, Bichenows, Goulds en Spitstaart/Bichenow worden apart gezet in een broedkooi. We hebben het idee dat het beter is om Afrikaanse prachtvinken en Australische prachtvinken van elkaar te scheiden.

Als de jongen op kleur zijn gaan we ze eerst aanbieden bij het Scap en vervolgens verkopen via internet. We zullen ook proberen om zelf een onverwant koppel te maken en deze als reserve te houden.

Laatst geupdate op maandag 11 januari 2010 11:42
 
Babyboom PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
maandag 06 juli 2009 14:05

enkele jonge afrikaantjes bij elkaarEen babyboom klinkt misschien een beetje overdreven, maar zo voelt het voor ons in 2009. De jongen die al vermeld waren zijn de bichenows/spitstaart 5x en de ceres amadine 3x. De overige uitgevlogen jongen zijn blauwfazantjes 6x, oranjekaakjes 2x en vandaag vlogen de vuurvinkjes 2x uit. Een heel mooi begin van 2009, want de meeste jongen worden bij ons normaal gesproken geboren in september / oktober.
vuurvink man met jongNaast de uitgevlogen jongen hebben we ook nog meerdere koppels op het nest zitten. In de groene volière hebben we 4 jonge goulds die aan het eind van deze week uit moeten vliegen, 4 bichenows die over 2 weken uit moeten vliegen, 1 ceres amadine die over 3 weken uit moeten vliegen en de vuurvinkjes zitten op een nest en komen er niet vanaf. Verder zijn de blauwkopblauwfazantjes ook weer bezig met een nieuw nest, waar 4 eieren in liggen, dit wil tot nu toe alleen totaal nog niet lukken en is het 2e koppel bichenows ook bezig met een nest, waar tot nog toe 3 eieren liggen. In de bruine volière hebben de oranjekaakjes een nieuw nest met 5 eieren, de goudbuikjes hebben een nest met 2 eieren en de blauwfazantjes hebben een nest met 5 eieren.

U zult begrijpen dat dit voor ons allemaal best overweldigend is, zeker nu we de vakantie periode ingaan en wij ook het voeren door andere mensen moeten laten doen. Gelukkig hebben we iemand bereid gevonden om op 2 adressen de vogels van eten en drinken te voorzien. Hopen dat de meeste Afrikaantjes de jongen dan al groot hebben of nog even rustig op het nest moeten zitten voordat we weer terug zijn.
                                                  bichenow met jongen bichenow x spitsstaart
ceres man met zoonHet is een ontzettend mooi gezicht in de beide volières. In de groene volière helpen de jongen van de bichenow / spitsstaart zelfs mee bij het voeren van de nieuwe jongen, waarvan we hopen dat het dit keer alleen bichenows zijn. Alles gaat tot nu toe erg goed met elkaar. Paradijs widaWe hebben alleen even een iets agressievere oranjewever gehad. Die hebben we nu even een tijdje apart zitten. Dit had ook te maken met de terugkeer van de napoleon wever, die wel 2 vrouwtjes heeft. In de bruine volière gaat het allemaal heel erg goed. We beginnen er bijna last te krijgen van overbevolking. Er zaten slechts 6 koppels vogels in, de blauwfazantjes, de vuurvinken, de oranjekaakjes, de goudbuikjes en 1-3 st. helenafazantjes. Er zitten nu door de jongen in één keer 10 vogels meer bij in, een erg mooi gezicht. Wat echt het genieten waard is, is om te zien hoe elk koppel druk is met hun eigen jongen. Voeren en steeds bij zich laten komen en terug halen naar het nest, schitterd om te zien.
De laatste foto heeft er weinig mee te maken, maar ik vind deze vogel zo schitterend en helaas een uitstervend ras binnen de volières in Nederland.

Laatst geupdate op maandag 11 januari 2010 11:43
 
Verandering PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
woensdag 03 juni 2009 14:24

Broedvlucht 1 & 2Er heeft zich afgelopen weekend een hele verandering plaats gevonden binnen de plaatsen waar onze vogels zich ophouden. Door omstandigheden kon de Broedkamer en de buirne volière niet meer zo zijn als dat wij heb hadden. De broedkooien zijn uit elkaar en schoongemaakt, de broedvluchten staan nu bij de jongste telg van onze hobby. Eén staat er helemaal in elkaar en is ook compleet gestript en opnieuw opgezet, de ander staat nog uit elkaar en zal dit weekend of het weekend erop in elkaar gezet worden. Waar we eerst 4 kooien hadden hebben we dit gereduceerd naar 2. Dit is heel makkelijk gedaan door alleen maar een stukje gaas weg te halen. De vogels hebben op deze manier een ruimere vlucht en het scheelt ons tijd met voeren en de verzorging ervan. De bruine volière gaat ook uit elkaar en de vogels die hierin zaten worden verkocht of gaan naar de groene volière of gaan terug de nieuwe broedkamer in. Dit zou allemaal afgelopen weekend moeten gebeuren. Bij ons neemt alles meestal meer tijd in dan dat wij er van te voren dachten voor nodig te hebben.
De vogels die zich in de broedkamer bevonden hebben een andere plek gekregen. De gele en blauwe gould amadinen zijn naar de groene volière gegaan, dit hebben ze samen gedaan met enkele vogels vanuit de bruine volière, te noemen de: goudbuikjes, binsenastrilden, chinese dwergkwartels en napoleon wevers. Er zitten nu alleen nog enkele Afrikaantjes in de bruine volière omdat ze een nest hebben. Zo zit er een koppel oranjekaakjes in met 2 jongen (1 week oud) en nog een koppel blauwfazantjes met 4 forbes papegaai amadine popjongen (2 weken oud). Om deze vogels een kans te geven en de jongen niet te willen verliezen hebben we afgesproken de bruine volière nog enkele weken te laten staan en de vogels straks met jongen en al te verplaatsen naar de groene volière of richting de broedkamer.

We hebben buiten de veranderingen om ook nog andere veranderingen te melden. De jonge bichenows zijn uitgevlogen, wij vermoeden dat het bastaarden zijn met de spitsstaart amadine. 5 stuks vliegen er op dit moment door de volière. We hebben nog meer goed nieuws te melden, de ceres amadine hebben 3 uitgevlogen jongen. Een mooie week hebben we gehad. De blauwkopblauwfazantjes zijn heel druk met een nieuw nest en ervoor te zorgen dat de eieren goed bevrucht zijn. Het vorige nest is met de storm helaas vernield, het jong zat al voor een deel in de veren, dus een zware tegenvaller. We hebben ook weer nieuwe vogels, weer enkele jonge goulds weg gebracht en een koppel forbes papegaai amadinen mee terug genomen. Aan het begin ging het vliegen vooral de man slecht af, nu zijn ze overal te ontdekken.

Laatst geupdate op zaterdag 12 september 2009 14:43
 
Up-date April/Mei PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
donderdag 07 mei 2009 10:47

Het is alweer een tijdje geleden dat wij een up-date op onze site hebben geplaatst. Er is veel gebeurd in een paar maanden tijd. De gebeurtenissen zal ik hier plaatsen, ze zijn niet chronoligisch, maar ze passen bij elkaar.Jonge gele goulds

Ik wil graag beginnen met de geboorte van enkele kleine vrienden. Zo hebben de gele Goulds hun eerste nest groot gekregen, de jongen zijn op dit moment al enkele weken uitgevlogen en de ouders zitten op een nieuw nest met 5 eieren. De jongen zitten nog bij de ouders in de broedkooi, wij hebben gelezen dat dit geen probleem moet zijn. jonge gele goulds met oudersWe Hebben heel lang gedacht dat de jongen het niet zouden redden, de kroppen zaten namelijk overvol en wij verbazen ons dat de jongen niet gestikt zijn. We hebben de jongste 2 kunnen ringen, maar éénmaal uitgevlogen blijkt er niks meer geringd te zijn, alle moeite voor niks gedaan.
Er is nog meer nieuws te melden, de Bichenows hebben weer een nest met 5 jongen, ze zitten in de groene volière en hebben alle ruimte en rust om de jongen groot te gaan brengen. Er zijn nog meer vogeltjes met nesten waar eieren inzitten. Het is natuurlijk allemaal afwachten wat dit gaat worden. De volgende vogeltjes zitten op het nest in de groene volière: Blauwkop blauwfazantjes en de diamantvinken. In de bruine volière zitten op het nest: de Goudbuikjes 2x, de vuurvinken en de Binsen astrildes. Wanneer dit allemaal gaat lukken, dan is het seizoen nu al een geslaagd seizoen! We blijven duimen voor goed resultaat.Vuurvink man op  nest


Verder zijn er nog enkele veranderingen in beide volières gekomen. We zijn begonnen met het meer groen maken van beide volières. Er zijn in beide volières 5 coniferen geplaatst. De vogels moesten heel even wennen en schikken, want het neemt natuurlijk veel ruimte in. Maar nu ze eenmaal gewend zijn, wordt er al flink in gebroed en heerlijk genoten van al het groen om ze heen.
Zoals je al kon lezen in het broedverhaal zijn de blauwkopblauwfazantjes vanuit een broedkooi naar de groene volière gegaan, dit hebben ze samen met een koppeltje vuurvinken gedaan. Er zijn nog veel meer vogeltjes verhuisd. We proberen om de broedkamer leeg te maken, dus er is nog heel wat naar de bruine volière verhuisd. Een opsomming hiervan: twee koppels Goudbuikjes, één koppel Oranjekaakjes, één koppel vuurvinken, alle Sint Helenafazantjes en één koppel blauwfazantjes. Een hele verhuizing en ook een hele drukte in beide volières. Er staat nog een derde volière aan te komen, hier willen we het binnenhok erg ruim maken, dat alle Afrikaanse prachtvinken bij winterdag i.i.g. de ruimte hebben om warm te zitten en ze niet elke keer verhuisd moeten worden tussen de broedkamer en de buiten volières.

Nieuwe vogels + 1 jonge gouldsWe hebben ook nog vers bloed binnen gekregen. We hadden nog jongen van vorig jaar zitten die wij graag wilden inruilen voor vers bloed en voor andere vogeltjes. We hebben de jongen van de bichenows ingeruild en 2 jongen gould amadines. We hebben nu nog 5 jonge goulds zitten die al behoorlijk op kleur beginnen te komen. Er zitten ook prachtige exemplaren tussen met een witte borst (en dat uit ouders die beiden paarsborst zijn). Verder hebben we een koppeltje driekleuren amadines kunnen bemachtigen. Deze schitterende beestjes zijn de groene volière ingegaan, waar de meeste ruimte is en ook de meeste begroeiing. We hebben ook nog een nieuw koppel bruinborsrietvinken. Ze zitten bij het andere koppel in de groene volière. We hopen op een super goed seizoen en natuurlijk dat alle vogeltjes het gaan overleven. Want ook elk jaar valt er heel wat te treuren. Zo zijn we afgelopen jaar het één en ander kwijt geraakt uit ons bestand. Een Goudbuik popje, een Oranjekaak popje, een Blauwkopblauwfazant mannetje, heel veel jongen die niet goed gevoed werden, een roodkop amadine pop. Het grootste verlies is echter de Amethist spreeuw pop, die we 3 weken in ons bezit hebben mogen hebben.

bichenow richting nest
Laatst geupdate op zaterdag 12 september 2009 14:42
 
Grote schoonmaak PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 06 maart 2009 13:06

Het niet groot krijgen van de vele bijzondere Afrikaanse prachtvinken heeft ons er toe gezet de broed- vluchten en kooien eens grondig schoon te maken. Met twee uurtjes werk was het werkje geschiedt. Op zich geen belemmering om het niet vaker te doen. Het betreden van de ruimte is nu ook weer een stuk aantrekkelijker. Hopelijk valt het de vogels ook op dat de hokken weer schoon zijn en brengen ze een keer een nestje groot. We hebben de hokken na het bodemmateriaal te hebben verwijderd ingespoten met birdy-finect. Op deze manier hopen we ons te ontdoen van de rode luis, waarvan we denken dat het de boosdoener is omtrent het niet groot krijgen van de jongen.
We hebben bewust ervoor gekozen om nu schoon te maken omdat er bijna geen vogels meer op het nest zitten. Alleen de Blauwfazantjes hebben een nest wat op het punt staat om uit te komen. Tijdens het schoonmaken bleef het mannetje keurig op het nest zitten. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het goed komt wat betreft het uitkomen van de eitjes. Het groot brengen van de jongen is daarentegen een heel ander verhaal. We houden al rekening met de volgende factoren:
- het aantal licht uren
- warmte
- vochtigheid
- divers levend voer
- wanneer levend voer
- rust geven
Na de schoonmaak de gele Goulds ook voorzien van een nestkastje. Deze werd meteen grondig geïnspecteerd. Je zag ook direct een verandering in gedrag bij de vogels. Een actiepunt is nu nog de nagels knippen van het Goudbuik mannetje uit broedvlucht 4 aangezien de vorige ronde eitjes niet bevrucht waren. We zullen ook het nest inspuiten met birdy-finect om te zorgen dat ze niet van het nest worden gejaagd door de luizen. Daarna mogen ze het nog één keer proberen een nestje groot te brengen. Hierna gaan ze op rust. Dit hebben we reeds gedaan met de Blauwkop blauwfazantjes in broedvlucht 1. Het mannetje is naar broedvlucht 3 gegaan en het popje naar broedkooi 1 bij de andere dames in. Nu hebben de Sint Helena fazantjes broedvlucht 1 voor zich alleen. Hopelijk levert dit wat op.

 

Laatst geupdate op zaterdag 12 september 2009 14:42
 
Zwolse Vogelmarkt 2009 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
donderdag 05 maart 2009 12:22

Afgelopen weekend was Vogelhof.nl aanwezig bij de grootste vogelmarkt van Europa in Zwolle. Dat de markt internationaal bekend is blijkt wel uit de vele buitenlandse nummerborden die op het parkeerterrein aanwezig zijn. Vanuit Italië, Polen, België, Duitsland en Tsjechië waren de liefhebbers gekomen voor de handel. Het was geen probleem om een plekje te vinden voor de auto. Een parkeerticket kostte wel € 6,00. Op zich aardig prijzig. Hierna in de rij om zo'n 5 minuten te wachten op een toegangsbewijs van € 5,00 en we waren binnen.
Een enorme hal vol met rijen vogels wachte op ons. Daar waar het rookverbod al ruim een jaar geleden is ingevoerd in openbare ruimtes was daar hier geen sprake van. Her en der werd gewoon voorzichtig in de hand gerookt. Wat meteen opvalt is dat het minder netjes is als op de nationale vogeltentoonstelling. Wel zijn er veel meer vogels te vinden. We besluiten om de rijen af te lopen om te zien wat er allemaal zit. Misschien nemen we een koppeltje Bruinborstrietvinken mee als we een mooi koppeltje zien. Niet alle vogels zitten er even goed bij. Uiteraard zijn er meer parkiet- en papagaaiachtigen dan prachtvinken. Van de Afrikaanse prachtvinken is zelfs zeer weinig te vinden. Behalve de Tijgervinken, deze waren redelijk aanwezig, maar moesten al snel zo'n € 120,00 opbrengen per koppel. Bruinborstrietvinken, Ceres amadines, Gouds, Binsen, Gordelgrasvinken, Spitstaartjes en Diamantvinken tussen € 45,00 en € 60,00. Zebra's en Japanse meeuwtjes rond de € 10,00 tot € 15,00. Het koste ons twee uur om door de rijen heen te lopen, zoveel was er te zien. Ook waren er schitterende spreeuwen en andere exotische vogels te zien. Een mooi koppeltje Bruinborstrietvinken hebben we niet gevonden. Het blijft bij die soort ook erg lastig om te zeggen wat het is. Gelukkig hebben we thuis nog veel vogels wel zitten en moeten we ons maar eens wat meer druk opleggen met het verkrijgen van jongen. Hopelijk kunnen we deze soorten dan behouden. Mochten we volgend jaar echt opzoek zijn naar een moeilijk te verkrijgen soort dan komen we hier wel terug, maar anders waarschijnlijk niet. Het is dan interessanter om naar de vogeltentoonstelling te gaan.

Laatst geupdate op woensdag 03 juni 2009 14:58
 
Kweek overwegingen PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
dinsdag 10 februari 2009 17:34

Vandaag zet ik enkele overwegingen op papier aangezien ik denk dat we hier allemaal iets aan kunnen hebben. Zo zijn wij al een tijdje bezig met het kweken van Afrikaanse (en Australische) prachtvinken. Er komen tijdens het schrijven enkele vragen bij mij op die ik ga proberen zelf te beantwoorden. Ik zal ze ook herhalen aan het eind van dit artikel. Het lukt ons nog niet om Afrikaanse prachtvink jongen groot te brengen. Waarom is het makkelijker om te kweken met Australische prachtvinken? Wat al wel gelukt is sinds de start van onze hobby is dat de Afrikaanse prachtvinken bevruchte eieren leggen en uitbroeden. Dit is gelukt met de Blauwkop blauwfazantjes, Blauwfazantjes, Goudbuikjes en Sint Helena fazantjes. Alleen nu het vervolg...

Waar ik veel over gelezen en naar gevraagd heb is hoe je hier toe komt. Ten eerste een goedklikkend koppel, de juiste nestvoorziening, het juiste voedsel aanbod, juiste temperatuur, juiste vochtigheid, juiste hoeveelheid licht aanbieden. Voordat wij aan deze voorwaarden voldeden ging er een half jaar aan ontwikkeling vooraf en nog doen wij het lang niet goed, we proberen het alleen zo goed mogelijk te benaderen. Gelukkig kunnen vogels zich zeer goed aanpassen.

Nu lees ik veel over dat vogels er klaar voor moeten zijn. Als de man in de juiste conditie is, raakt de pop dit ook. Je moet de man in conditie houden om te zorgen dat de pop dit blijft. Zou het hiermee te maken kunnen hebben dat onze jongen niet goed gevoerd worden? Waarom voeren Australische prachtvinken hun jongen wel? Zou het kunnen dat de voorouders van deze vogels misschien een ander voedsel aanbod kregen en daardoor niet weten wat/hoe ze hun jongen moeten voeren? Instinct vergaat toch niet? Hebben wij de ouder vogels nog niet voldoende laten wennen aan het juiste voer? Naar ons idee geven we voldoende aan de ouder vogels om de jongen mee te voeren. Wat wel ontbreekt is regelmaat. We werken allebei en kunnen daarom moeilijk de ouders steeds van kleine beetjes vers voedsel voorzien. Is het aanbieden van kleine hoeveelheden een stimulans? Toch geven we 3x per dag een vers schaaltje eivoer met miereneitjes en levende en niet levende buffalowormpjes. Deze buffalo's hebben allemaal eerst een meelwormen voer extract gehad voor extra voedingsstoffen. Daarnaast worden dode rode muggenlarven aangeboden. Ook geven we nu en dan gekookt trosgierst.

Jongen vogels hoeven de eerste dag geen eten omdat ze dan nog teren op hun baarmoeder die van hun navel naar binnen is gezogen. Daarom mag je ook nooit een vogel helpen met uit het ei komen, dan beschadig je de baarmoeder. Het jong heeft vaak al een dag voor het uitkomen een gaatje gemaakt in het ei. Pas een dag later komt het uit het ei. Mocht het niet nodig zijn het jong bij te voeren, doe dit dan ook niet. Als het wel nodig is, houd dan het volgende in gedachten.

Jongen altijd van de achterkant voeren, dit gebeurt in de natuur ook op deze manier. Zorg dat het voer in de krop komt, anders kan het jong stikken. Je kunt zien dat het vanuit de krop in de maag wordt gedrukt. Kleine beetjes zullen van de achterkant gezien rechts van de hals naar de krop worden gedrukt. Voer nooit te veel. Zorg dat de jongen hongerig blijven. Voer wel om de 2 uur als je bijvoert. Een goed voer is A21 van Nutribird. Hierin zitten alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. Tevens staat er goed vermeld in welke vorm je het moet verstrekken gelang de leeftijd van het jong. De jongen zullen vaak met de rug naar de opening van het nest zitten en graag een beetje op hun buik hangen met hun hals en kop er naast gebungeld. Plaats de jongen ook zo terug in het nest na het uitnemen om bij te voeren. Als je de jongen bijvoert kunnen ze maar korte tijd hun bek sperren. Wees snel met voeren. Dit zal beter worden nadat ze groter worden. Zorg voor een stroeve ondergrond tijdens het voeren wat lijkt op het nest. Dit is belangrijk zodat de poten bij elkaar blijven staan, anders krijg je spreidpoten. Houd ze niet in de hand, omdat ze anders niet zullen leren te sperren als de ouders het nest betreden.

Waarom is het makkelijker om te kweken met Australische prachtvinken?
Zou het hiermee te maken kunnen hebben dat onze jongen niet goed gevoerd worden?
Waarom voeren Australische prachtvinken hun jongen wel?
Zou het kunnen dat de voorouders van deze vogels misschien een ander voedsel aanbod kregen en daardoor niet weten wat/hoe ze hun jongen moeten voeren?
Instinct vergaat toch niet?
Hebben wij de ouder vogels nog niet voldoende laten wennen aan het juiste voer?
Is het aanbieden van kleine hoeveelheden een stimulans?

Laatst geupdate op donderdag 07 mei 2009 11:27
 
Broednieuws februari PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
maandag 09 februari 2009 11:12

We hebben op het gebied van het broednieuws weer het één en ander te melden. Het gaat erg goed met het uitgevlogen Roodkop amadine jong, het is gelukkig voor ons een pop. De uitgevlogen Gould amadines van oktober en november komen al heel erg goed op kleur, die kunnen we binnenkort of verkopen of ruilen, hetzelfde geldt voor de Bichenows. We willen hier graag een koppel bichenows voor terug voor in de bruine volière en één of twee koppels roodkop Gould amadines, verdeeld over beide volières. Wat verder ook nog heel goed nieuws is: de test van Gendika (laboratorium voor genetisch onderszoek) is binnen en de Amethist spreeuw is daadwerkelijk een pop.

Toch maar even verder met wat de titel aangeeft waar het over gaat. We hebben weer erg veel pech gehad en we proberen er steeds meer achter te komen waar het nou toch precies aan kan liggen. De blauwfazantjes hebben het uiteindelijk niet gered, ook te weinig gevoerd en uit het nest gegooid, terwijl het zo goed leek te gaan. Ook van de Goudbuikjes is er een bevrucht ei uitgekomen, maar ook hier lag het jong na enkele dagen op de grond.
We hebben nu de Blauwkop blauwfazantjes weer op een nieuw nest zitten, de Blauwfazantjes en de Goudbuikjes zijn ook weer bezig. Voor de blauwkop blauwfazantjes is dit het laatste nest, ze mogen het nog één keer proberen, dit zelfde geldt voor de goudbuikjes. Ze worden hierna gescheiden van elkaar en dan is het gebeurd voor dit jaar. De Blauwfazantjes mogen het na dit nest nog een keer proberen als ze daar aan toe zijn.
De Roodkop amadine heeft de eieren niet bevrucht in het nest waar ze 4 eieren gelegd hadden. Beide ouders broeden wel geregeld, maar dit is dus een onbegonnen zaak. Nu hopen dat een volgend nest wel weer wat oplevert.

Laatst geupdate op vrijdag 06 maart 2009 13:22
 
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack