bruinborst rietvinken k2.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Nieuwe artikelen

Hieronder staan de nieuwe artikelen van het logboek.Resultaat enquête 4 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
dinsdag 26 juli 2011 13:02Beste site lezers alweer bedankt voor het stemmen op onze 4de enquête. Mede dankzij jullie is hierboven het resultaat te zien. Voor ons is het een indicatie welk type lezers we hebben op de site en wat ze graag willen zien. Wij vinden het opstellen van een enquête erg interressant. Wel merken we dat deze enquête minder goed bekeken is dan de eerdere enquêtes op deze site. Er is in totaal 33 keer gestemd.

23 stemmen waren voor het zien van meer kweekverslagen. Wij gaan proberen om meer verslagen op de site te zetten. Nu is het in ons geval zo dat de verslagen die er inmiddels opstaan eigenlijk elk jaar weer van toepassing zijn. De vogels die bij ons veel broeden zijn de Vuurvinken, Blauwfazantjes, Blauwkop blauwfazantjes, Oranjekaakjes, Chinese dwergkwartels en Goulds amadines. Hiervan hebben wij inmiddels al wel wat kweekverslagen geschreven. Mocht het ons lukken om met de andere soorten te kweken dan zullen wij daar zeker een verslag van maken. Zodat jullie daarvan hopelijk wat kunnen leren of dat het puur leesvermaak is.

Hopelijk gaan jullie ook de nieuwe enquête invullen zodat we weer input hebben voor verhalen op onze site.

Laatst geupdate op dinsdag 26 juli 2011 13:50
 
Moederdag PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 13 mei 2011 08:32

Afgelopen weekend tijdens Moederdag hebben we mooi de tijd gehad eens goed in de volière te kijken. Hierbij zagen we meteen dat er twee nestjes intensief bezocht werden door de Blauwkop blauwfazantjes en de Blauwfazantjes. In het nestje van de Blauwkop blauwfazantjes lagen 5 bevruchte eitjes en in die van het Blauwfazantje 3 eitjes die er bevrucht uitzagen. Dit is te zien aan de donkere kleur die het eitje heeft en aan de bloeddraden die er door heen lopen. Soms heb je niet eens een zaklamp nodig om het te constateren. We konden bij de Blauwkop blauwfazantjes direct zien dat ze alle 5 bevrucht waren.

 

We houden de vogeltjes in een gemengde volière waar we ook hopen op ander broedsucces dus we stoppen de aanvoer van dierlijke eiwitten niet. We dienen de eiwitten toe middels ons recept voor miereneitjes. (te lezen in ons archief bij logboek) De resultaten komen mooi snel al natuurlijk in het seizoen. Dit komt ook omdat we de vogels op tijd naar buiten hebben gedaan i.v.m. het mooie weer van de afgelopen periode. Bij de Blauwfazantjes geeft het nog maar eens aan hoe weinig tijd vogels nodig hebben om aan elkaar te wennen. Het mannetje is namelijk nog maar 2 weken bij het popje geplaatst. Tijdens het leggen van de eieren is het normaal gebruikelijk om het voeren van eiwitten te stoppen omdat de man anders agressief kan worden richting de pop. Hierdoor gaat hij de eieren kapot pikken of uit het nest gooien om te kunnen blijven paren met de pop. De paringsdrift wordt namelijk gestimuleerd door de eiwitten. Gelukkig valt dit bij Blauwkop blauwfazantjes en Blauwfazantjes nog wel mee en als we zouden stoppen met het voeren van eiwitten dan krijgen de andere koppels ook geen paringsdrift aangezien we ze in een gemengde volière houden.

 

We kunnen al wel constateren dat de Sint Helena fazantjes ook bezig zijn met een nestje. Hier liggen helaas nog geen eitjes. We hebben nog nooit met deze soort gekweekt dus succes hiermee zou geweldig zijn.

 

Mocht u zich afvragen hoe de vogels zich bij u gedragen dan kunt u erg veel te weten komen door gewoon een uurtje rustig voor de volière te gaan zitten. U ziet dan zoveel! Zo kunnen we ook in de gaten houden dat de Blauwkop blauwfazantjes en Blauwfazantjes elkaar niet afmaken. Het kan namelijk problemen geven als deze twee koppels bij elkaar in één ruimte zitten. Gelukkig is onze volière groot genoeg en claimen de koppels ieder hun eigen plekje. De beide nestjes zitten ook vrij ver uit elkaar. Hiermee voorkom je niet dat ze af en toe wel eens achter elkaar aanvliegen. Ach ja, het hoort erbij! Binnenkort meer nieuws over de vogels in de volière.

Vogelhof.nl

Laatst geupdate op vrijdag 13 mei 2011 08:40
 
Kweek 2011 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ebolt   
maandag 18 april 2011 21:17

 

Na een half jaar van complete rust rondom de vogels, kunnen we weer gaan beginnen met het nieuwe kweekseizoen. De volgende koppels zijn na uit elkaar geweest te zijn nu weer samengevoegd: 2 koppels blauwfazantjes, 2 koppel blauwkop blauwfazantjes, 2 koppels vuurvinken, 4 koppels oranjekaakjes, 2 koppels goudbuikjes, 2 koppels sint Helenafazantjes, 1 koppel roodvleugel/roodmasker astrilde. We zoeken nog voor enkele mannen een pop om ook gekoppeld te kunnen worden dit jaar, voor de tijgervinken 2 keer en voor de emblema picta 1 keer.
Bronzen volière
We hopen dat er dit jaar mooie resultaten te begroeten zijn, zo hopen we op jongen van de oranjekaakjes en voornamelijk op jongen van de roodvleugel/roodmaskerastrilde. Het zou mooi zijn wanneer onze eigen kweek jongen dit jaar goed mee kunnen komen, zo hebben we oranjekaakjes, vuurvinken, blauwfazantjes en blauwkopblauwfazantjes uit onze eigen kweek gekoppeld met andere vogels.

De volières zijn weer voorzien van groen, de vogels hebben dus niks te klagen over de huisvesting. Helaas moeten we dit jaar wel één volière missen. Door een verhuizing zijn de vogels in de groene en bronzen volière ondergebracht, de bruine volière heeft een compleet jaar rust. We hopen dit jaar genoeg te kunnen kweken om die volgend jaar weer vol te krijgen.

Verder proberen wij om jullie dit jaar weer helemaal op de hoogte te houden van onze kweek, onze bevindingen en onze goedbedoelde adviezen. Wij horen vaak dat er gekweekt wordt in de maanden van oktober tot maart. Wij doen het dus precies andersom. Heerlijk in de buitenlucht kunnen de vogels genieten van de ruimte en elkaar. Wat namelijk mooi is om te zien, is dat oude koppels opnieuw gekoppeld worden aan elkaar en elkaar gelijk opzoeken. Mannetjes weten niet hoe snel ze het popje weer het hof moeten maken, de eerste resultaten zijn in de vorm van nestjes over 2 weken alweer te zien (hopen we natuurlijk).

Iedereen een goed kweekseizoen gewenst.

Laatst geupdate op woensdag 04 mei 2011 11:55
 
Stank in de volière PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 27 augustus 2010 15:43
Het begon deze week bij het betreden van de volière steeds erger te stinken. Dat riekt naar onraad! Meteen gaan zoeken welke roofdieren een erge stank om zich heen hebben hangen. Dat zijn er nogal wat. Spitsmuizen trouwens ook. Die heb ik wel eens gezien in de volière. De stank van de Spitsmuizen ruikt een beetje muskusachtig en deze stank was erg weeïg. Toch nog maar even verder zoeken.

Er lagen ook onverklaarbaar grote hoopjes poep in de volière. Maar als het een roofdier was geweest dan had deze zich vast al eens vergrepen aan één van onze vogels. Helemaal omdat de Harlekijn kwartel zit te broeden in het binnenhok. Als ze even van het nest af is loopt ze naar buiten, zo ook toen ik nog eens kwam zoeken naar de oorzaak. Ze ging voor mij zitten en drukte er snel een natte bruinige massa uit.

Na enig speurwerk kwam ik tot de volgende conclusie: De lucht en daarmee ook de grote drollen kwamen wel van de Harlekijn kwartel hen omdat ze haar poep opspaart tot het een hele hoop is. Dit doet ze omdat ze zit te broeden. De stank komt daar dus ook weg. Je kunt een drol van een vogelachtige altijd herkennen aan het witte kapje wat erop zit. Dit komt omdat vogels poepen en plassen ineen. Dat ik toevallig een nat bruin beetje ontlasting van haar zag is ook te verklaren. Ze poepen 4 a 5 drollen met een stank lucht en een grote hoeveelheid en dan volgt er een kleiner nattig bruin drapje. De hen moet overigens nog 2 dagen broeden en dan hopen we flink wat natuurbroed Harlekijn kwartels te hebben. Ze zit op 12 eieren dus wie weet.

Vogelhof.nl
Laatst geupdate op vrijdag 27 augustus 2010 16:00
 


Joomla 1.5 Templates by Joomlashack