jonge zebravinken in nestkastje.jpg

Vogelhof.nl

Exotische vogels in de Hof van Twente

Bronzen volière PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Ryklof   
vrijdag 21 november 2008 15:24

We zijn bezig met een nieuw ontwerp voor een nieuwe volière. Deze moet worden geplaatst bij mijn broer. Voorlopig hebben we het ontwerp klaar.

Aanzicht van de nieuwe voliere

De bedoeling is om de vlucht in het verlengde van de volière te laten lopen. Ook moet de volière demonteerbaar zijn in delen zodat deze gemakkelijk verplaatst kan worden bij een eventuele verhuizing. Het is de bedoeling dat de volière aan het begin van de zomer in gebruik gaat worden genomen.

Plattegrond van de nieuwe voliere

We hopen met een kleine € 300,00 klaar te zijn. Dit willen we realiseren door de volière zelf te maken. Het definitieve ontwerp is klaar. Zie tekening.

Helaas kunnen we na voltooiing van de volière wel stellen dat we niet binnen het budget van €300,00 zijn gebleven. De exacte na-calculatie volgt nog, maar het lijkt erop dat we dat bedrag wel 2x kunnen verdubbelen. En dan zijn de manuren natuurlijk niet meegerekend, want het is allemaal hobby. Ik denk dat er qua manuren zo'n 3 weken werk in zit met 3 personen.

De bouw is begonnen aan het einde van de maand februari. We hebben toen alle delen klaar gemaakt en ervoor gezorgd dat niks hoger was dan 2.10 m, de lengte maakt op zich niet zoveel uit, maar 2.10 kan door elke deur. Dus als het verplaatst moet worden, kunnen we overal komen. We hebben van balken 11 delen gemaakt, 4 delen dienen als binnenhok, 2 delen als dak en de andere 5 delen zijn voor het buitenhok. Nadat we hulp hebben gehad van Jan, een vakman, voor het voltooien van de panelen kwamen ze op een grote aanhanger deze kant op. Zoals volgens berekening pasten de panelen door de deur in de achtertuin waar ze eerst weggezet werden om te schilderen.

Binnenhok

We zijn een tijdje op zoek geweest naar de juiste verf en kwamen uiteindelijk uit bij een soort noten lak. Deze moet minimaal 6 jaar blijven zitten en geeft een zeer mooie uitstraling aan het hout. Je blijft de houtstructuur namelijk zien. Een goeie keuze van mijn broer. Nadat we in de meivakantie de delen geschilderd hadden konden we beginnen met het in elkaar zetten van het nachthok. Helaas bleek na het neerzetten van de wanden het dakpaneel niet te passen. Een foutje in de tekening van de architect. Nadat we het dak hadden aangepast paste het wel. Nu stond het nachthok en konden we starten met de bouw van de buitenvluchten. Al snel werd duidelijk dat het groene gaas erg mooi afsteekt tegen de gelakte notenkleurige panelen. Het nachthok werd wit geschilderd van binnen. We delen het nachthok in volgens tekening en maken een mooie kast waar 2 broedkooien passen. Mijn vader sluit het elektra aan in het hok. Er komt een tubelight te hangen in het hok die mooi in beide vluchten schijnt. We willen misschien aparte verlichting aanbrengen in de broedkooien. Het raam wordt er ingezet en het hok wordt voorzien van hang- en sluitwerk.


Vluchten

Nu we het binnenhok hebben staan kunnen we het buitenhok er tegenaan plaatsen. We hebben de panelen al klaar. Alleen t.b.v. de dakconstructie moeten we nog een paar balkjes op maat maken. Mijn broer had deze al in de verf gezet zodat we ze meteen konden verwerken. We spannen het gaas over de constructie en bevestigen het met een nietapparaat. Hieroverheen wilden we golfplaten leggen. Deze hadden we al gekocht en tijdelijk op het dak van het binnenhok gelegd waar al golfplaten op lagen. Deze zijn door de zon en de druk echter zo warm geworden dat ze zijn gesmolten. Een domme fout wat weer extra geld kost. We zetten alvast coniferen in de vluchten omdat we daar minder goed bij kunnen als alles dicht zit. We hangen de deurtjes af en bevestigen ook hier het hang- en sluitwerk. Het resultaat is prachtig. We besluiten om meteen de vogels op te halen en ze in de vluchten te doen. Hiervoor hebben we het allemaal gedaan. Nu kunnen we de hobby nog verder uitbreiden.

De volgende vogels verblijven in de bronzen volière:


vlucht 1:

* Vuurvinken 1-1
* Blauwfazantjes 1-1
* Goudbuikjes 1-1
* Roodvleugel roodmasker astrilde 1-1
* Oranjekaakjes 1-1
* Chinese dwergkwartels 1-2


vlucht 2:

* Goudbuikjes 1-1
* Blauwkop blauwfazantjes 1-1
* Oranjekaakjes 1-1
* Harlekijn kwartels 1-0

(tijdens de winterperiode hebben we de mannen en poppen gescheiden)

Dit geeft een totaal van 20 vogels.

Laatst geupdate op dinsdag 26 juli 2011 14:11
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack